Ekologiczne kaszki dla dzieci a kaszki z supermarketów – różnice w jakości

Kaszka ryżowa w postaci kleiku to zwykle jedno z pierwszych stałych dań dla niemowlęcia. Na sklepowych półkach jest wiele kaszek ryżowych, które wydają się zdrowe, jednoskładnikowe, odpowiednie dla Twojego maluszka. Z czasem sięgamy po kolejne rodzaje kaszek dla naszego rosnącego szkraba. Kaszki ryżowe, kukurydziane, owocowe, mleczne i bezmleczne stają się jednym z najczęstszych gości w miseczce naszego dziecka. Ale czy zawsze uważnie czytasz informacje na opakowaniach kaszek? Czy za każdym razem wnikliwie studiujesz ich skład? Warto to robić!

6 - 12 miesiąc

Praktyka pokazuje, że w masowej ofercie „supermarketowej” czasem udaje się znaleźć kaszkę ryżową bez cukru, sacharozy, czy słodkiej substancji w innej postaci, ale nie jest to standardem. Podobnie trudno w kaszkach z supermarketu znaleźć odpowiednio wysoką zawartość składników pełnoziarnistych, błonnika czy prawdziwych owoców. Jeśli chodzi o kaszki ekologiczne, określane też jako organiczne lub kaszki BIO – wyżej opisane wymogi są przysłowiową oczywistą oczywistością.


Oto tylko niektóre przewagi kaszek ekologicznych nad tymi, produkowanymi masowo


W składzie popularnych kaszek z supermarketów można znaleźć niekiedy składniki, które niechętnie widzisz nawet we własnej diecie, a co dopiero w menu wrażliwego maluszka! Dokładna analiza informacji na opakowaniach pozwala nam nieraz wytropić: cukier, sól, aromaty, regulatory kwasowości, słodkie syropy, zwykłe mleko w proszku i inne tego typu „niespodzianki”.


Masowo produkowane kaszki to najczęściej kilka typowych wariantów smakowych: jabłkowy, malinowy, truskawkowy. Jeśli cieszą Cię te owocowe dodatki, musimy zgasić nieco Twój entuzjazm. Uważna lektura składu takiej kaszki wykazuje, że owocowy smak pochodzi zwykle z aromatu, a nie z owoców! A jeśli nawet w takiej supermarketowej kaszce są owoce, to ich ilość jest zazwyczaj znikoma.


Przykładowo, kaszka malinowa od komercyjnego producenta zawiera 0,6% naturalnego proszku malinowego, podczas gdy ekologiczna Kaszka ORGANIX Ryżowo-kukurydziana z bananem i mango BIO, swój smak zawdzięcza między innymi składniom takim jak: 10% płatków bananowych i 5% liofilizowanego mango w składzie.



Kaszki ekologiczne z zasady nie zawierają cukru, soli ani szkodliwych, owocowych aromatów, nie mówiąc o substancjach konserwujących! Producenci BIO, tacy jak HOLLE, ORGANIX czy TOPFER nie wzbogacają swoich kaszek w końskie dawki witamin i minerałów, gdyż jest to sprzeczne z założeniami żywności ekologicznej. BIO kaszki dla dzieci powstają z pełnoziarnistych kasz i zbóż, które w procesie produkcji nie tracą cennych składników, a jednocześnie są lekkostrawne.


Więcej na temat różnic między kaszkami ekologicznymi a zwykłymi przeczytasz na żywieniowym portalu Mamosfera.pl


Doskonałe kaszki: organiczne, z certyfikatami BIO, polecane przez dietetyków, jaglane, bezglutenowe i inne znaleźć można w ekologicznym sklepie Kidy.pl