Kilka słów o karmieniu naturalnym i jego wpływie na rozwój dziecka

Mleko matki to najlepszy i najbardziej wartościowy pokarm dla dziecka, wpływający na jego wszechstronny rozwój. Dostarcza mu odpowiednią ilość lekkostrawnego białka, witamin, mikroelementów, niezbędnych kwasów tłuszczowych (LC- PUFA), wody oraz lipazy potrzebnej do trawienia.

0 - 6 miesiąc

Naturalny pokarm zawiera w idealnych proporcjach specjalne białka (immunoglobulinę, lizosomy, laktoferrynę) chroniące przed drobnoustrojami chorobotwórczymi, a także wspomagające układ immunologiczny dziecka  neutrofile, które niszczą bakterie w przewodzie pokarmowym, makrofagi, które neutralizują zarazki w jelitach i wiele innych cennych składników.

 

Dzięki bezcennym składnikom zawartym w mleku matki dzieci karmione piersią rzadziej chorują, m.in. na biegunkę, infekcje dróg oddechowych, infekcje dróg moczowych, cukrzycę, alergie pokarmowe i inne. Można uznać, że mleko matki jest naturalną szczepionką dla małego organizmu.

 



Bezsporny pozostaje też fakt, iż karmienie piersią umożliwia naturalne budowanie więzi między matką i dzieckiem, wpływa na wykształcenie u niemowlęcia prawidłowych reakcji emocjonalnych i rozwój jego osobowości. Ta fizyczna bliskość z matką zapewnia niemowlęciu poczucie bezpieczeństwa, spokój i ciepło, co procentuje w dalszym życiu. Wykazano np., że dzieci karmione piersią osiągają lepsze wyniki w nauce w wieku szkolnym.

 

Karmienie piersią ma takze niepodwazalne znaczenie w rozwoju aparatu mowy u niemowląt i dzieci. W czasie ssania piersi zmuszonych do ćwiczeń zostaje kilkadziesiąt mięśni twarzy, głowy, szyji oraz innych, dzięki czemu nauka wypowiadania poszczególnych słów jest bardziej efektywna. 

 

Pamiętajmy, że decydując się na karmienie piersią, dajemy dziecku nie tylko ciepło naszego ciała, bliskość, poczucie bezpieczeństwa lecz przede wszystkim najlepszy z możliwych pokarm jaki stworzyła natura. I choć karmiąca mama często spotyka wiele problemów związanych z laktacją, to jednak warto walczyć o ten niewątpliwie doskonały rodzaj mleka.